FRICANDÓ AMB CARRERETES

Ingredients per a 6 persones:

- Vedella (culata d’espatlla, tapa plana, llata, etc.) 1,8 Kg.
- Carreretas seques (cama-secs) 80 grams.
- Cebes 2 u.
- Pastanagues 3 u.
- Tomàquets madurs 5 u.
- Farina 200 grams.
- Oli 3 dl.
- Ametlles torrades 20 grams.
- Manat d’herbes: llorer, farigola, orenga
- Alls 3 grans
- Carquinyolis 2 u.
- Vi blanc 1 got
- Sal Pebre

Elaboració:

Deixeu els bolets en remull durant unes hores.
Talleu la vedella a bistecs petits, d’uns 40 grams. cada un.
Amaniu-los amb sal i pebre, enfarineu-los i enrossiu-los amb oli ben calent.
Reserveu-los en una cassola.
Amb l’oli restant sofregiu-hi les cebes i les pastanagues tallades a bocins mitjans; quan són ben sofregides afegiu-hi el manat d’herbes i els tomàquets a trossets. Deixeu-ho sofregir i espereu que es concentri. A continuació hi afegiu el vi blanc i deixeu reduir.
Afegiu-hi 1 cullerada de farina i ho barregeu tot bé. Després ho afegiu a la cassola amb la carn, ho cobriu amb aigua o brou i ho deixeu al foc fins que estigui quasi cuit.
Passeu la carn a una altra cassola. Coleu la salsa i poseu-la de nou sobre la carn.
Ho feu coure i ho aneu escumant, a fi d’eliminar les impureses que vagi desprenent la salsa i els greixos que pugui tenir.
Escorreu el bolets, passeu-los lleugerament per la paella amb un rajolí d’oli i els tireu a la cassola, per tal que es vagin coent amb la vedella.
Feu una picada amb els alls, les ametlles i els carquinyolis.
Deixateu-la amb una mica de salsa i tireu-la a la cassola.
Tasteu el punt de sal, i ja teniu el fricandó a punt.
Nota: Els cama-secs ( dits també carreretes, carreroles, moixernons falsos, etc.) acostumen a tenir el peu molt dur; és millor treure’l i llençar-lo.
Aquest plat prové de la cuina francesa ( i occitana ), si bé la seva elaboració al país veí canvia substancialment. En el nostre país és un plat amb carta de naturalesa i molt popular.


Font: El Gran llibre de la Cuina Catalana

Comentaris

Entrades populars