XATÓ (Recepta de Vilafranca del Penedès)

Ingredients ( per a sis persones):
Per a la salsa:
4 grans d´alls escalivats
4 grans d´ alls crus
1 peça de bitxo petit
2 cullerades de pebre vermell
½ litre d´oli d´oliva verge
1 dl. de vinagre de vi
3 galetes
4 trossos de pa torrat i sal


Per al plat:
Enciam o escarola 2/3 peces
Bacallà remullat i esqueixat 600 grams
Tonyina salada 250 grams
Anxoves 12 filets
Olives arbequines 200 grams

Elaboració:
Es posen en remull el bacallà i la tonyina. Es renten molt bé tots els altres components. Després s´agafa un morter i s’hi trinxen els alls, el bitxo, el pa torrat i les galetes maries, i s’hi afegeix el pebre vermell, l´oli, el vinagre i la sal. Es barreja tot plegat i es remena bé.

Nota: és recomanable preparar-lo el dia abans i guardar-ho a la nevera perquè es refredi. Poseu la salsa en el mateix moment de servir el xató

Aquesta recepta és la que preparaven el pagesos del Penedès i s´acostumava a menjar al camp o a la muntanya.



Comentaris

Entrades populars