MONA DE PASQUA (tradicional)

Ingredients:
Farina ½ Kg.
Sucre 75 grams
Mantega 50 grams
Ous 3
Sal
10 grams Raspadura de llimona
Llet o aigua la que admeti Llevat premsat 50 grams ( llevat de forner)


Elaboració:

Col·loqueu la farina en forma de cercle sobre la taula. Al mig afegiu-hi el sucre, el ous, la sal, el llevat, la mantega i les raspadures de llimona. Remeneu-ho amb la mà, afegint-hi llet o aigua i barrejant la farina de mica en mica, fins a forma una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans.
Tot seguit deixeu-la reposar una ½ hora, en una superfície untada amb oli i tapada amb un drap.
Agafeu la quantitat que vulgueu per la peça, ja que se’n solen fer de més grans o de més petites.
Feu una mena de pa i amb el dits feu al mig un forat, que anireu engrandint fins a formar una corona. Us untareu els dits amb oli a fi d’evitar que la massa se’n hi enganxi.
Col·loqueu aquest tortell a una plata i unteu-la amb oli per tal que no faci crosta. Repartiu-hi per sobre, clavant-los, 3 o 4 ous durs amb clova. Fins i tot el podeu pintar amb ou batut. Empolseu-ho amb sucre.
Poseu-ho al forn després d’haver deixat fermentar la massa, aproximadament al cap d’uns 20 minuts. La seva cocció, a uns 175º, aproximadament, durarà uns 45 minuts.

Nota: Haig d’exposar que aquestes mones són les tradicionals, si bé han evolucionat i avui en dia són ben diferents.
D’aquesta manera es fan de les més diverses formes, de diferents gustos i amb una imaginació incalculable. En aquest cas no ens hem apartat de la fórmula purament tradicional. (I encara viva a les comarques centrals i occidentals del Països Catalans, al Montsià, Franja de Ponent, Maestrat, etc.)

Font: El gran llibre de la cuina Catalana

Comentaris

Entrades populars