POPS ESTOFATS AMB PATATES I XOCOLATA

Ací tenim un altre dels plats de la Cuina catalana que és molt preferit per totes aquelles famílies que són aficionades a menjar plats de peix, per exemple pops, calamarsos i altres peixos semblants, que requereixen ésser guisats d’una manera especial, i que generalment resulten un xic forts per ésser servits a l’hora de sopar.
Aquest guisat és a propòsit per la menjada del migdia, i el presentarem com si fos per quatre persones i fet amb pops o calamarsos petits guisats sencers o tallats en rodones primes si són grossos
 

Ingredients 4 persones:


400 grams de pops
1 Kg. de patates, amb preferència de les noves i que siguin petites, posant-les senceres, o del contrari, de les altres, i fetes a talls.
2 o 3 dents d’alls
2 cebes grosses
1 cullerada de puré de tomàquet
1 copa d’aiguardent o d’anís del Mono, sec
½ l. De vi negre o blanc
3 dl. D’oli oliva
Julivert , farigola, mitja fulla de llorer
Filets de safrà
30 grams d’ametlles torrades
30 grams de xocolata en pols
Sal
Pebre blanc en pols

Elaboració:

Els pops o calamarsos, una vegada netejats, se’ls fa donar un bull amb aigua; es tira aquesta i es refresquen al raig de l’aixeta.
Acabats tots aquest preliminars de tècnica culinària, es prepara una olla de forma ventruda i estreta de boca, que és la típica olla per fer aquest guisat.
La posarem al foc amb tres decilitre d’oli i dos o tres alls. Quan comencin a fer-se rossos es treuen i es guarden. Hi tirarem després a l’olla dues cebes grosses trinxades, deixant-les sofregir una estona; seguidament hi tirarem els pops o calamarsos sencers, julivert trinxat, sal, pebre blanc en pols, mitja fulla de llorer, una branqueta de farigola i les patates.
Es remou tot el guisat amb molta cura, agafant l’olla per les nanses amb les dues mans, sacsejant tot el gènere de dintre l’olla; afegirem tot seguit una cullerada de puré de tomàquet, una copa d’aiguardent o bé d’anís del Mono, sec, i mig litre de vi negre o clar, tapant l’olla i deixant que es cogui lentament.
En un morter hi picarem uns filets de safrà, els dos alls sofregits primerament, una cullerada d’ametlles torrades, més una unça de xocolata en pols; tots aquests ingredients, remullats amb unes gotes d’aigua, es forma una pasta finíssima que es dissol amb una cullerada sopera d’aigua bullent, unint aquesta a l’estofat de pops o calamarsos; es rectifica de sal, es tapa l’olla ben tapada i es deixa coure fins que tot estigui ben cuit.
Es serveix aquest guisat abocant tot el contingut de l’olla en una plata.

Font: La Teca de Ignasi Doménech

Comentaris

Entrades populars